3D-tulostus

Mitä on 3D-tulostus?

3D-tulostus on kovaa vauhtia kasvava valmistustekniikka, jossa materiaalia lisätään kerros kerrokselta kunnes haluttu osa on valmis. 3D-tulostuksen huomattavimmat edut tavallisiin valmistusmenetelmiin ovat lähes olematon materiaalihukka, valmistettavien osien vapaa muotoilu sekä yksittäisten ja proto-osien alhainen kustannus ja toimitusaika.

Koska 3D-tulostus lisää materiaalia kappaleeseen, materiaalihukkaa ei periaatteessa ole. Hukkaa saattaa kuitenkin tulla vaikeiden muotojen tulostuksessa, jossa tarvitaan kappaletta tukevia rakenteita. 3D-tulostetut osat sopivat erittäin hyvin räätälöityjen koneiden ja laitteiden rakenteisiin, koska osien muodoissa ei ole juurikaan rajoitteita. Sopivia osia voisivat olla esim. kannakkeet ja kiinnikkeet, kytkinkotelot, saranat sekä  kädensijat. 3D-tulostettuihin kappaleisiin on myös helppo kiinnittää metallisia osia esimerkiksi muttereita.

Kaiken kaikkiaan 3D-tulostus mahdollistaa hyvin suuret vapaudet suunnittelussa. Lisäksi 3D-tulostamalla voidaan tehdä näyttäviä ja toiminnallisia pienoismalleja ja protoja, joita voidaan käyttää tuotekehityksen tukena tai markkinoinnissa. Kustannustehokkuus muodostuu siitä, ettei kappaleille tarvitse tehdä muottia, ja että tulostus saadaan käyntiin kappaleen 3D-mallin teon jälkeen muutamassa minuutissa.

Mitä palveluihimme kuuluu?

Saofin tarjoaa muovien 3D-tulostuspalvelua FFF-tekniikalla eli kerrokset muodostuvat sulatetusta muovilangasta. Voimme tulostaa kahta materiaalia samaan aikaan, joten esimerkiksi kaksiväriset kappaleet onnistuvat hyvin. Kahden eri materiaalin yhdistäminenkin onnistuu, kuten esimerkiksi tiivistemateriaalin tulostaminen suoraan kotelon kanteen. Tulostusala on noin 200x400x200 eli myös hyvin suuret tulostukset onnistuvat. Pienin kerrospaksuus on 0,05mm mutta sopiva paksuus on yleensä 0,2mm. Parhaassa tapauksessa kappaleet saadaan lähetettyä jo samana päivänä asiakkaalle mutta useimmiten seuraavana päivänä. Lisäksi annamme asiakkaillemme suunnitteluvinkkejä, joilla saadaan aikaan nopeampia ja laadukkaampia tulostuksia. Valitsemme myös oikean materiaalin oikeaan paikkaan. Lisäksi olemme perustaneet nettikaupan nimeltä 3D-kauppa, jossa on 3D-tulostuksessa tarvittavia materiaaleja ja tarvikkeita.

Laaja valikoima materiaaleja

Me pystymme tulostamaan lähes kaikkia 3D-tulostukseen tarkoitettuja materiaaleja. Perusmateriaaleista PLA sopii hyvin näköismalleihin ja sisäkäyttöön. ABS ja PETG taas sopii paremmin toiminnallisiin osiin ja ulkokäyttöön. Lisäksi kappaleita on mahdollista tehdä kumimaisista materiaaleista, nylonista, polykarbonaatista, polypropeenista ja monesta muusta.

Esimerkkejä

3D-tulostettu käsipainon lukko
Käsipainon lukko.
Materiaali: PC
Tulostusaika 1kpl: 1h 44min, hinta 1kpl: 23,41€
Tulostusaika 4kpl: 6h 36min, hinta 4kpl: 48,31€
3D-tulostettu käsipainon lukko PLA
Käsipainon lukko.
Materiaali: PLA
Tulostusaika 1kpl: 1h 39min, hinta 1kpl: 19,74€
Tulostusaika 4kpl: 6h 25min, hinta 4kpl: 33,77€